Παρνασσός, χαράδρα Μπαρουτοσπηλιάς (Πεδία "Νικόλας Γρηγορόπουλος", "Μηλιόπαιδα", "Μπαρουτοσπηλιά")

 

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ,     ΜΑΡΙΟΛΑΤΑ

 

 

Πεδία:              Α.        Νικόλας Γρηγορόπουλος”

                         B.         “Μηλιόπαιδα

   Γ.         Μπαρουτοσπηλιά

 

Πρόσβαση:     Κατευθυνόμενοι προς Γραβιά από τον δρόμο που περνάει από τα χωριά του Παρνασσού Αμφίκλεια, Πολύδροσο και Λιλαία, μετά τη Λιλαία και πριν ακριβώς την είσοδο στη Μαριολάτα, αριστερά μας βλέπουμε λιβάδια και πιο ψηλά χαρακτηριστική χαράδρα και χωματόδρομο που οδηγεί προς τα εκεί. Ακριβώς στην αρχή του χωματόδρομου, υπάρχει ταμπέλα που γράφει «προς Μπαρουτοσπηλιά».  Στρίβουμε και ακολουθούμε το χωματόδρομο που αν και στενός δεν είναι κακός και κινούμενος κολλητά στην περίφραξη των κτημάτων στα δεξιά μας,  καταλήγει σε λιβαδάκι (500μ) όπου μπορούμε να παρκάρουμε και να κάνουμε μανούβρα. Αν θέλουμε, μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο στην άσφαλτο και να περπατήσουμε από εκεί. Πηγαίνουμε μέχρι το τέλος του χωματόδρομου και στη συνέχεια, ακολουθούμε το καλογραμμένο μονοπάτι που οδηγεί προς την Μπαρουτοσπηλιά. για 200μ περίπου. Σε σημείο που το μονοπάτι στρίβει ελαφρά υπάρχει ταμπέλα που δηλώνει την κατεύθυνση προς τα αναρριχητικά πεδία (δεξιά)  και περπατάμέ σε λιβάδι όπου ακολουθούμε πυκνή σηματοδότηση (κούκους, κόκκινα μεταλλικά σημάδια στους κορμούς των δέντρων και χρώμα κόκκινο πάνω στις πέτρες). Μπροστά μας είναι η ορθοπλαγιά της Μαριολάτας με ήδη καρφωμένες καμιά εικοσαριά διαδρομές και δυνατότητες για πολύ περισσότερες.

 

Ιστορικό:        Στην Μπαρουτοσπηλιά, ο Τζώρτζης Μηλιάς πήγαινε ομάδες παιδιών για πεζοπορία  από το 2006, όταν λειτούργησε για πρώτη χρονιά το MILIAS CAMPS VILLAGE.  Την ίδια εκείνη χρονιά, ο δήμος Γραβιάς συντήρησε το μονοπάτι και έβαλε μερικές ταμπέλες. Τα βράχια της περιοχής κέντρισαν το ενδιαφέρον του Τζ. Μηλιά και το 2010  μαζί με τους παλιούς του μαθητές από την αναρρίχηση, Νικόλα Γρηγορόπουλο και Δημήτρη Μαντζαβίνο, άνοιξαν τρεις σπορ διαδρομές στα βράχια χαμηλά, στο ξεκίνημα της χαράδρας σε πλάκα με νότιο προσανατολισμό.  Την επόμενη χρονιά,  πήγαν στη σπηλιά και δοκίμασαν να σκαρφαλώσουν  το  τόσο όμορφο και χαρακτηριστικό δίεδρο που βρίσκεται ακριβώς δεξιά από την είσοδό της.  Στην πρώτη αυτή προσπάθεια έφθασαν στο 1ο ρελέ (σε μικρή σπηλιά στη μέση του διέδρου) ενώ μία εβδομάδα μετά, στις 26/9/2010 ολοκλήρωσαν τη διαδρομή Τα τρία γουρουνάκια, 6a+/6b, 110μ).  Σημειωτέον ότι  την επόμενη χρονιά οι ίδιοι (Μηλιάς, Γρηγορόπουλος και Μαντζαβίνος) άνοιξαν καμιά δεκαριά ακόμη σπορ διαδρομές στη χαράδρα πιο χαμηλά, σε βράχια με ανατολικό προσανατολισμό (15-20 min περπάτημα από το αυτοκίνητο)  ενώ το καλοκαίρι του 2012, η παρέα των “δεκάρηδων” Κουθούρης, Κόδρος, Ρούσσος, Θανόπουλος, Βροχίδης κ.α. άρχισε να ανοίγει δύσκολες διαδρομές μέσα στη μόνιμα δροσερή σπηλιά, στα σταλακτιτικά της αρνητικά και στα ταβάνια της, διαδρομές που όμως δεν ολοκηρώθηκαν ποτέ.  Ακόμη, οι Μηλιάς, Γιαννακούλης κάρφωσαν πιο βαθιά μέσα στη σπηλιά δύο εύκολες διαδρομές V βαθμού και δεξιά στην είσοδό της ξεκίνησαν και ένα όμορφο σεμινέ/δίεδρο που μέχρι σήμερα παραμένει ημιτελές. Το 2013, στην παρέα για το κεντρικό πεδίο προστέθηκαν και αναρριχητές από το ΣΧΟ Αράχοβας (Γιώργος Κοροδήμος, Γιώργος Μπάκουλης και Στέφανος Σαλπάς) και αργότερα από τη Λαμία, ο  Γιάννης Σκύφτης, από την Αθήνα ο Στέλιος Σιβισίδης και απο τη Λιλαία ο Άκης Πανάγου. 

 

 

 

 

 

Πεδίο Α    “Νικόλας Γρηγορόπουλος”

 

(Νότιος προσανατολισμός) 

 

Όμορφη ορθοπλαγιά κατάλληλη για αναρρίχηση  το χειμώνα. Βρίσκεται στον ήλιο σχεδόν καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Το πεδίο ονομάστηκε έτσι εις μνήμην του Νικόλα Γρηγορόπουλου που πρώτος το επισκέφθηκε και σκαρφάλωσε σε αυτό. Απαιτούνται μόνο σετάκια.

  

1. “Μπάμπουρας” (20μ, ? ).  Δεν έχει σκαρφαλώθεί ελεύθερα. Γρηγορόπουλος, Μαντζαβίνος, 2010

 

2. “Ξάδελφε είχες δίκιο” (25μ, 6a).  Υπήρξε διαφωνία σε σχέση με το  σημείο από το οποίο έπρεπε να ρίξουμε τα σχοινιά μας. Τελικά ο ξάδερφος είχε δίκιο και ο Μηλιάς άδικο.  Γρηγορόπουλος, Μαντζαβίνος, Μηλιάς 2010.

 

3. “Καμένη μπαταρία μου” (30μ, 5c).  Το παλιό μας τρυπάνι  με πεθαμένη πλέον μπαταρία δεν έκανε ούτε μία πλήρη τρύπα. Έτσι, η διαδρομή πήρε αυτό το όνομα και  εμείς αγοράσαμε καινούργιο τρυπάνι. Γρηγορόπουλος, Μαντζαβίνος, Μηλιάς  2010

 

 

Πεδίο Β   “Μηλιόπαιδα ”

 

 (Ανατολικός προσανατολισμός)

 

Είναι η κεντρική  ορθοπλαγιά της περιοχής με διαδρομές διαφόρων δυσκολιών (από 5a), πολλή ποικιλία και μεγάλες δυνατότητες.  Έχει σκιά μετά τις 3.00μμ. Το χειμώνα το σκαρφάλωμα είναι πολύ ευχάριστο το πρωί, το καλοκαίρι το απόγευμα. Απαιτούνται 15 σετάκια και 70άρι σχοινί για τις περισσότερες  από τις διαδρομές.

 

 1. “Οι  Τζώρτζηδες και τα πολλά secs” *** (25μ, 7a+/7b) 50μ αριστερά από την διαδρομή “του Ντίνου”, στο δεξιό μέρος της μεγάλης στέγης.  Ακολουθεί χαρακτηριστικό αρνητικό σταλακτιτικό. Καρφώθηκε τον Οκτώβριο του 2012 από τους Τζώρτζη Μηλιά και Γιώργο  Μπάκουλη. Στην πρώτη προσπάθεια ελεύθερης ανάβασης, ο Τζ. Μηλιάς αναγκάσθηκε να σεκαριστεί πολλές φορές εξ ου και το όνομά της.  (Φθινόπωρο 2012, Τζώρτζης Μηλιάς, Γιώργος (Τζώρζης) Μπάκουλης). Ελευθερώθηκε από Χρ. Δανιήλ.
 2. "Μηλιόπαιδα" **(32μ, 6a+/6b).  Αρχικά κινείται σε δίεδρο  για να καταλήξει σε όμορφη αναρρίχηση σε πλάκα (Φθινόπωρο 2013, Μηλιάς , Σιβισίδης)
 3. "Μία υπέροχη τριανταπεντάρα" ** (35μ, 6b). Μία μεγάλη διαδρομή που απαιτεί 70άρι σχοινί. Ωραίες κινήσεις και μικρά αρνητικά περάσματα (Φθινόπωρο 2013, Μηλιάς, Σιβισίδης, Μαντζαβίνος)
 4. “Του Ντίνου” ** (32μ, 6b).  Είναι η πρώτη που ανοίχτηκε στο πεδίο. Από το ρελέ της, μπορούμε να συνεχίσουμε με καρυδάκια πολύ εύκολα για να βγούμε πάνω, σε άλλο ρελέ, και από εκεί πάνω. (Φθινόπωρο 2011, Μηλιάς, Μαντζαβίνος)
 5. Bernie” * (20μ, 6a) (Φθινόπωρο 2011, Μηλιάς, Μαντζαβίνος)
 6. Σχολική (10μ, 5c).  Έχει μόνο τρεις πλακέτες και κινείται σε τοίχο με χαραμάδες.  Ιδανική για σχολή και εκπαίδευση  χειρισμών σε κρεμαστό ρελέ (Φθινόπωρο 2011, Μηλιάς, Γρηγορόπουλος).
 7. Μικρός Νικόλας *** (25μ, 6b+). Ωραίες κινήσεις σε πλάκα (καλοκαίρι 2012, Μηλιάς, Γρηγορόπουλος, Τιτόπουλος)
 8. “Μικρή Λουλού” ** (25μ, 5c). Μία όμορφη και εύκολη κόψη σε καλό βράχο (καλοκαίρι 2012, Μηλιάς, Σιβισίδης).
 9. “Απρόσμενος πελαργός” *  30μ, 6a+). Αρχικά κινείται στα σπασμένα στη βάση του χαρακτηριστικού πέταλου για να συνεχίσει στην κόψη  (Άνοιξη 2014, Μηλιάς, Μπάκουλης)
 10.  Οι πενηνταεννέα ανοησίες * (50μ, δύο σχοινιές, 6c, A0). Η διαδρομη αυτή ανοίχτηκε κατά λάθος εφόσον οι ανοίξαντες είχαν στόχο το πιο όμορφο και χαρακτηριστικό διεδρο που βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα πιο δεξιά. Η διαδρομή έχει γίνει  αλλά όχι τελείως ελεύθερα και σε κάποια σημεία έχει βρύα που ενοχλούν την ανάβαση. Η ονομασία προέκυψε από την ηλικία των Μηλιά,Τσιτσικλή που αν και 59 ετών, έκαναν συνεχόμενα λάθη μεταξύ των οποίων και μια "καλή" πτώση του Τσιτσικλή (φθινόπωρο 2017, Μηλιάς, Τσιτσικλής)
 11. “Αχ Σοφία” (30μ, 6b) ***  Η πρώτη διαδρομή που ανοίχτηκε στο πέταλο, κινείται αρχικά σε πλάκα και μετά σε χαραμάδα και είναι μία από τις πιο όμορφες του πεδίου. Από το ρελέ της, μπορεί κανείς να συνεχίσει για πάνω με μία μικρή δεύτερη, πιθανότατα εύκολη σχοινιά, που όμως ενώ έχει  καρφωθεί, δεν έχει σκαρφαλωθεί.  (Καλοκαίρι 2012, Μηλιάς, Μαντζαβίνος).
 12. “Στεφανία η όμορφη”, *** 32μ, 6a+. Ένα πολύ όμορφο δίεδρο με αρνητική έξοδο στο τέλος (Φθινόπωρο 2012, Μηλιάς, Μαντζαβίνος)
 13. “Ψηλή, ξανθιά και έξυπνη” * , 33μ, 5c+. Πλάκα με σπασμένα που καταλήγει σε  όμορφο χαρακτηριστικό δίεδρο (Φθινόπωρο 2013, Μηλιάς, Μπάκουλης, Σαλπάς)
 14. “Άναμπελ” **, 25μ, 5c+ . πλάκα με μικρά αρνητικά (Άνοιξη 2013, Μηλιάς,Μαντζαβίνος, Σιωμόπουλος)
 15. “Νίνα" *  25μ, 5b+, πλάκα με σπασμένα (άνοιξη 2013, Μηλιάς, Σιβισίδης)
 16. “Σιβισιδούλα” * , 20μ., 5a+ (άνοιξη 2013, Μηλιάς, Σιβισίδης, Μαντζαβίνος)
 17. "Σαράντα μέτρα Ζωή", (40μ, 5c). Είναι το χαρακτηριστικό μεγάλο κόκκινο δίεδρο που φαίνεται από χαμηλά. Η διαδρομή ξεκινάει σε εύκολα σπασμένα μέχρι να μπει στο κόκκινο δίεδρο που είναι πραγματικά ξεχωριστό. Απαραίτητο ογδοντάρι σχοινί και κόμπος στην άκρη. Προσοχή χρειάζεται σε λίγα σαθρά που σε κάποια σημεία ακόμη υπάρχουν. Μία πολύ όμορφη και χορταστική διαδρομή, ότι καλύτερο στη δυσκολία αυτή (άνοιξη 2019, Μηλιάς, Πανάγου)
 18. “Περί διατροφής” **  (32m, 6a+)/6b). Δεξιά από χαρακτηριστικό δίεδρο με κινήσεις σε πλάκα και χαραμάδα, ελαφρά αρνητική με καλά πιασίματα. Την ίδια μέρα οι Μηλιάς, Ντούρος είχαν διαφωνίες σε σχέση με τη διατροφή και το τι είναι ή όχι υγιεινό. Από εκεί και το όνομα της διαδρομής (Φθινόπωρο 2012, Μηλιάς, Ντούρος)
 19. “Ο νονός της νύχτας” *** , 30μ, 6a+. Δίεδρο, πλάκες και τοπικά ελαφρά αρνητικά περάσματα. Πολύ όμορφη. Crux 10μ πριν το ρελέ, σε χαρακτηριστική πλάκα.  Ο Γιάννης κρύωνε και γκρίνιαζε ενώ  φύσαγε δυνατά και βράδιαζε. Του λεω, άντε,  δώσε όνομα, εσύ θα είσαι  ο νονός. Ναι μου λεει, ο νονός της νύχτας!  (Άνοιξη 2013, Μηλιάς, Σκύφτης)

 

 

Πεδίο Γ   ”Μπαρουτοσπηλιά”

  

 

Έξω ακριβώς από τη σπηλιά, δεξιά, βρίσκεται η πρώτη διαδρομή πολλαπλών σχοινιών στη Μπαρουτοσπηλιά, “Τα τρία γουρουνάκια” (110μ, 6a+, 26/9/2010, Μηλιάς, Μαντζαβίνος, Γρηγορόπουλος). Οι λεπτομέρειες στο παράθυρο "Τα τρία γουρουνάκια."

 

Ακόμη, φθάνοντας στη Μπαρουτοσπηλιά, κοντά σε μία μικρότερη χαρακτηριστική σπηλιά που φαίνεται από το μονοπάτι,  σε λείες πλάκες δεξιά με μικρές στέγες, ο Σπύρος Κουθούρης έχει καρφώσει 2 σπορ διαδρομές μίας σχοινιάς, για τις οποίες δεν έχουμε στοιχεία, μέχρι πρόσφατα όμως (Οκτώβριος 2020), σετάκια ασπρισμένα από τον ήλιο ήταν κρεμασμένα στις πλακέτες. 

 

Η δεύτερη ολοκηρωμένη διαδρομη πολλών σχοινιών στη Μπαρουτοσπηλιά, είναι η "Ο Μεγάλος Αλέξανδρος και η Ωραία Ελένη", (150μ, 6b+, 2016, Μηλιάς, Κοροδήμος). Οι λεπτομέρειες στο παράθυρο "Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ωραία Ελένη"

 

Η τρίτη μεγάλη διαδρομή, στο μέρος της ορθοπλαγιάς που κοιτάει βόρειανατολικά, είναι "Οι εξήντα αποχρώσεις του γκρι", (230μ, VIII-, A1, 28/10/2018, Μηλιάς, Αναστασόπουλος). Λεπτομέρειες στο αντίστοιχο παράθυρο.

 

Η τέτατρτη μεγάλη διαδρομή είναι οι "Το πιλιέ των καραντίνερς", (150μ, VII+, 1.11.2020, Μηλιάς, Σιβισίδης). Λεπτομέρειες στο αντίστοιχο παράθυρο.

 

 

  

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Written on by
artclimbing-gionainc-grΓκιώνα, Πυραμίδα, "Incognito", 4.8.2006 (Συντηρήθηκε το 2012) 450μ, V (ή 200μ V) Τζ.Μηλιάς, Α.Χαραλαμπάκη Απαραίτητα υλικά: Δύο εξηντάρια σχοινιά, 10 σετάκια, μία σειρά καρυδάκια και μία σειρά μεσαία friends
Written on by
artclimbing-ginazou-grΓκιώνα, Πυραμίδα, "Ζουζού", 4.7.2003 240μ,  VIII-, A1 Τζ.Μηλιάς, Ηλ. Καζαής Απαραίτητα υλικά: 15 σετάκια  (μία σειρά καρυδάκια και 1 μεγάλο friend Camalot No 4 μπορεί να είναι χρήσιμα, όχι όμως απαραίτητα).
Written on by
artclimbing-gionker-grΓκιώνα, Πυραμίδα, "Το Κερασάκι", 25.9.1999 100μ, VII+, Α1 (ή VIII) Τζ.Μηλιάς, Γ.Καλογερόπουλος Απαραίτητα υλικά: 10 σετάκια, μία σειρά καρυδάκια
Written on by
artclimbing-gionchem-grΓκιώνα, Πυραμίδα, "Των Χημικών", 24.9.1994, 180μ, VIΙ/VII+, Τζ.Μηλιάς, Ν. Ντούρος Απαραίτητα υλικά: 12 σετάκια, μία σειρά καρυδάκια, μεσαία friends
Written on by
artclimbing-parnslilaia-grΠαρνασσός, Λιλαία, "Κόκκινη Στέγη". Ιστορικό: Το πεδίο πρώτοι επισκέφτηκαν οι Τζώρτζης Μηλιάς με το Νίκο Ντούρο το 2004, περίοδο που ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή του MILIAS CAMPS VILLAGE κοντά στη Γραβιά, 5 χιλιόμετρα από το πεδίο. Στη συνέχεια ο Τζώρτζης Μηλιάς με μαθητές του της σχολής αναρρίχησης και κυρίως με τη βοήθεια του Δημήτρη Κόκκορη άνοιξαν και κάρφωσαν τις διαδρομές στο πεδίο Α και το πεδίο Β.  Στο πεδίο Α, λίγο αργότερα άνοιξαν νέες διαδρομές οι Τζ. Μηλιάς, Ν.Γρηγορόπουλος και Δ. Μαντζαβίνος ενώ στο πεδίο Γ οι Τζ. Μηλιάς, Δ. Τιτόπουλος, Ν. Γρηγορόπουλος και Δημήτρης Μαντζαβίνος.
Written on by
artclimbing-parn3pigs-grΠαρνασσός, Μπαρουτοσπηλιά, "Τα τρία Γουρουνάκια", 26/9/2010, 110μ, VI+, Τζ.Μηλιάς, Ν.Γρηγορόπουλος, Δ.Μαντζαβίνος  (συντηρήθηκε τον Απρίλιο του 2016) Εξοπλισμός: Δύο εξηντάρια σχοινιά, μία σειρά καρυδάκια και μία σειρά friends.
Written on by
το-πιλιέ-των-καραντίνερς“Το πιλιέ των καραντίνερς” Παρνασσός, Μπαρουτοσπηλιά, 1.11.2020 150μ, VII+ Τζώρτζης Μηλιάς, Στέλιος Σιβισίδης   Απαραίτητος εξοπλισμός: Δύο εξηντάρια σχοινιά (1/2) και 18 σετάκια (η διαδρομή είναι ασφαλισμένη πλήρως με πλακέτες) Κατάβαση από την ίδια τη διαδρομή με τρία ραπέλ (R3→R2, R2 →R1, R1→ κάτω)   Το όνομα της διαδρομής, προέκυψε από μία ιδέα της κόρης του Στέλιου Σιβισίδη, Μαρίας. Έτσι, μεταξύ αστείου και σοβαρού, η διαδρομή αφιερώνεται σε όσους χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα, εξ αιτίας του κορωνοϊού covid-19.   Πρόσβαση:     Κατευθυνόμενοι προς Γραβιά από τον δρόμο που περνάει από τα χωριά του Παρνασσού Αμφίκλεια, Πολύδροσο και Λιλαία, μετά τη Λιλαία και πριν ακριβώς την είσοδο στη Μαριολάτα, αριστερά μας βλέπουμε λιβάδια και πιο ψηλά χαρακτηριστική χαράδρα και χωματόδρομο που οδηγεί προς τα εκεί. Ακριβώς στην αρχή του χωματόδρομου, υπάρχει ταμπέλα που γράφει «προς Μπαρουτοσπηλιά». Στρίβουμε και ακολουθούμε το χωματόδρομο που αν και στενός δεν είναι κακός και κινούμενος κολλητά στην περίφραξη των κτημάτων στα δεξιά μας, καταλήγει...
Written on by
παρνασσός,-β-α-ορθοπλαγιά-μπαρουτοσπηλιάς,-οι-εξήντα-αποχρώσεις-του-γκρι           "Εξήντα αποχρώσεις του γκρι”, 230μ, VIII-, A1 Παρνασσός, βορειοανατολική ορθοπλαγιά Μπαρουτοσπηλιάς 28.10.2018  Τζώρτζης Μηλιάς, Νικόλας Αναστασόπουλος                    Εξοπλισμός: Δύο εξηντάρια σχοινιά, 16 σετάκια, ιμάντες, μία σειρά καρυδάκια και μία σειρά μεσαία και μεγάλα friends Καμαλοτ 1,2,3,4 (το 4 όχι απαραίτητο αλλά βολικό στη 2η σχοινιά). Χρήσιμο ένα μακρύ σετάκι (κλέφτης) που διευκολύνει πολύ στα τεχνητά. Γενικά:           Πρόκειται για μία βουνήσια διαδρομή που ανοίχτηκε και καρφώθηκε από κάτω (1η, 2η, 5η και 6η σχοινιά) με εξαίρεση τις δύο σχοινιές με τα τεχνητά που καρφώθηκαν από πάνω (3η και 4η). Απαιτεί εμπειρία, δύναμη και τεχνική στα ασφαλισμένα μέτρα της ( VIII- ή 6c+) αλλά και ικανότητες για τοποθέτηση φυσικών ασφαλειών εκεί που δεν έχει πλακέτες, σε περάσματα μέχρι VI+. Είναι η απόλυτα πρώτη διαδρομή αυτής της ορθοπλαγιάς, στην οποία μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε δοκιμάσει να αναρριχηθεί και έχει ύψος μεγαλύτερο των 200μ. Το όνομα της δηλώνει τις πολλές διαφορετικές μορφές του βράχου (που κατά βάση είναι γκρι),...
Written on by
παρνασσός,-μπαρουτοσπηλιά,-ο-μέγας-αλέξανδρος-και-η-ωραία-ελένη         Παρνασσός, Μπαρουτοσπηλιά           "Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ωραία Ελένη"       170μ, VIΙ (6b+), trad.       Τζώρτζης Μηλιάς, Γιώργος Κοροδήμος       27 Μαϊου 2017                     Γενικά Η διαδρομή “Ο Μέγας Αλέξανδρος και η ωραία Ελένη”, ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάϊο του 2017 από        τους Τζώρτζη Μηλιά που συχνά βρίσκεται στον Παρνασσό για δουλειά και διασκέδαση και τo Γιώργο Κοροδήμο, ορειβάτη, σκιέρ και          αναρριχητή από την Αράχοβα. Τα όνομα της διαδρομής παραπέμπει στη γυναίκα του Γιώργου που λέγεται Ελένη και στον τρίχρονο        γιο  του που λέγεται Αλέξανδρος. Είναι μία διαδρομή trad που κινείται σε εύκολο βουνίσιο πεδίο αλλά και σε ένα απαιτητικό όμορφο        δίεδρο εβδόμου βαθμού (6b+). Δεν είναι για αρχαρίους και απαιτεί εμπειρία και προσοχή. Η πρώτη επανάληψη της διαδρομής έγινε στις 21.7.2019 από τους...
Written on by
artclimbing-ergasia-gr-2  ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ,     ΜΑΡΙΟΛΑΤΑ     Πεδία:              Α.        “Νικόλας Γρηγορόπουλος”                          B.         “Μηλιόπαιδα”    Γ.         “Μπαρουτοσπηλιά”   Πρόσβαση:     Κατευθυνόμενοι προς Γραβιά από τον δρόμο που περνάει από τα χωριά του Παρνασσού Αμφίκλεια, Πολύδροσο και Λιλαία, μετά τη Λιλαία και πριν ακριβώς την είσοδο στη Μαριολάτα, αριστερά μας βλέπουμε λιβάδια και πιο ψηλά χαρακτηριστική χαράδρα και χωματόδρομο που οδηγεί προς τα εκεί. Ακριβώς στην αρχή του χωματόδρομου, υπάρχει ταμπέλα που γράφει «προς Μπαρουτοσπηλιά».  Στρίβουμε και ακολουθούμε το χωματόδρομο που αν και στενός δεν είναι κακός και κινούμενος κολλητά στην περίφραξη των κτημάτων στα δεξιά μας,  καταλήγει σε λιβαδάκι (500μ) όπου μπορούμε να παρκάρουμε και να κάνουμε μανούβρα. Αν θέλουμε, μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο στην άσφαλτο και να περπατήσουμε από εκεί. Πηγαίνουμε μέχρι το τέλος του χωματόδρομου και στη συνέχεια, ακολουθούμε το καλογραμμένο μονοπάτι που οδηγεί προς την Μπαρουτοσπηλιά....
Written on by
artclimbing-ergosum-grΠάρνηθα, Αλογόπετρα, "Enitor Ergo Sum", 2/6/1996 120μ, VII/VII+ Τζ. Μηλιάς, Ντ. Δήμιζας. Απαραίτητα υλικά: Δύο εξηντάρια σχοινιά, 12 σετάκια. Συντήρηση: Στις 5 Μαίου 2012, έγινε συντήρηση της  “Enitor ergo sum” από τους Τζ. Μηλιά και Ν. Γρηγορόπουλο με εξοπλισμό  που διέθεσε η ΕΟΟΑ. Προσανατολισμός: Ανατολικός. Η διαδρομή μετά τις 3 το μεσημέρι είναι στη σκιά.
Written on by
πάρνηθα,-lockdown“Lockdown”, 105μ, 6c Πάρνηθα, Αλογόπετρα   4.4.2021 Τζώρτζης Μηλιάς, Στέλιος Σιβισίδης   Γενικά: Λόγω covid-19, ο χειμώνας αυτός δεν είχε εξορμήσεις σε βουνά και χιονοδρομικά κέντρα, δεν είχε μαθήματα σκι, δεν είχε χειμερινά λούκια. Είχε όμως βράχια και άφθονο ελεύθερο χρόνο. Έτσι, ο Τζώρτζης Μηλιάς μαζί με τον παλιό του μαθητή από το σχολείο, Στέλιο Σιβισίδη, βρήκαν ευκαιρία και σε περίοδο lockdown άνοιξαν μία νέα διαδρομή πολλαπλών σχοινιών στην Αλογόπετρα, την οποία ασφάλισαν με “σπορ” τρόπο. Η νέα διαδρομή, κινείται ακριβώς δεξιά από τη διαδρομή “Δαήμων”, δεξιά και από τις προηγούμενες διαδρομές του Μηλιά “κατ΄οίκον εργασία” και “enitor ergo sum”, σε δίεδρο που περνάει από μία σπηλιά με αρνητικά κόκκινα βράχια (1η σxοινιά, 6c) για να συνεχίσει με εύκολη τραβέρσα σε γκρι βράχο με λίγα σαθρά μέχρι να ξαναμπει σε καλής ποιότητας όμορφο κόκκινο δίεδρο (2η σχοινιά, 6b). Η συνέχεια είναι σε πλάκα/κόψη σε γκρι βράχο (3η σχοινιά, 6a), σε πεδίο με μικρά κοφτερά πιασίματα....
Written on by
artclimbing-ergasia-grΠάρνηθα, Αλογόπετρα, "Κατ οίκον Εργασία", 18/11/1995 115μ,  VII Τζ.Μηλιάς, Ν. Ντούρος Απαραίτητα υλικά: Δύο εξηντάρια σχοινιά, 12 σετάκια, μία σειρά καρυδάκια και μία 2-3 μεσαία friends. Το 2012 ελέγχθηκαν οι ασφάλειες της διαδρομής και συντηρήθηκαν τα ρελέ. Προσανατολισμός: Ανατολικός. Η διαδρομή μετά τις 2 το μεσημέρι είναι στη σκιά.
Written on by
artclimbing-flabmeta-grΠάρνηθα, Κάτω Φλαμπούρι, "Μετά την δουλειά", 8/6/1999, 100μ, VI+/VII-, Τζ.Μηλιάς, Δ.Κάραλης Απαραίτητα υλικά: 12 σετάκια και μία σειρά καρυδάκια Συντηρήθηκε το 2012 από τους Τζ. Μηλιά και Στ. Σεραφετινίδου  
Written on by
artclimbing-parnsar-grΠάρνηθα, Πάνω Φλαμπούρι, "Των Σαραντάρηδων", 25/5/2002, 85μ, VII+, Τζ. Μηλιάς, Ν. Ντούρος Απαραίτητα υλικά: 15 σετάκια και 2-3 μεσαία friends
Written on by
artclimbing-penteli-grΠεντέλη, "Συμπληγάδες". Ιστορικό: Άνοιξη του 2000,  οι Τζώρτζης Μηλιάς και Διονύσης Μηνδρινός εντοπίζουν ψηλά στη Πεντέλη ένα παλιό εγκαταλελειμμένο λατομείο. Μία  όμορφη ανατολική θετική πλάκα τους εντυπωσιάζει ενώ τα σταλακτιτικά του βόρειου  δροσερού τοίχου και η συνεχής δυσκολία του νότιου κόκκινου τοίχου δίνουν στο πεδίο πλούσιες δυνατότητες. Το μέρος είναι απόκοσμο και απομονωμένο, υπέροχο για καλοκαιρινή, και όχι μόνο, αναρρίχηση. Το βαφτίζουνε Συμπληγάδες, λόγω της διαμόρφωσης του πεδίου με μικρές ορθοπλαγιές κυριολεκτικά παντού, μπροστά, πίσω και γύρω-γύρω και ξεκινάνε να το σκαρφαλώνουν και να το καρφώνουν. Ο βράχος είναι μάρμαρο με διαφορετική υφή και κρυστάλλωση στον κάθε τομέα. Το πεδίο βρίσκεται σε υψόμετρο σχεδόν 900μ, κάτι που το κάμει ιδιαίτερα δροσερό το καλοκαίρι.
Written on by
artclimbing-symi-gr                     Σύμη, Άι Γιώργης Δυσαλωτός Πρόσβαση: Η Σύμη είναι ένα νησί που ανήκει στα Δωδεκάννησα, κοντά στη Ρόδο. Μπορούμε να πάμε είτε κατ ευθείαν με πλοίο είτε με πλοίο ή αεροπλάνο μέσω Ρόδου ή μέσω Κω. Συνδέεται με πλοίο με την Κάλυμνο. Η παραλία του Άη Γιώργη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Μπορεί κανείς να πάει με καραβάκι ή βάρκα από το Γυαλό ή το Πέδι και να γυρίσει το βράδυ ή να παραμείνει και να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ. Η παραλία από τις 4μμ βρίσκεται στη σκιά λόγω της μεγάλης ορθοπλαγιάς (300-350μ). Το μέρος είναι πολύ εντυπωσιακό με βράχια σε όλες τις πλευρές: Στην πλευρά που κοιτάει βόρειοανατολικά υπάρχουν δύο διαδρομές των 70μ, στην πλευρά που κοιτάει νοτιοανατολικά 21 διαδρομές μεταξύ 20 και 70 μ ενώ στο μεγάλο τοίχο που κοιτάει καθαρά ανατολικά, έχει τις 2 μεγάλες διαδρομές του πεδίου (250μ η "Νιρέας" και 350μ η...
Written on by
artclimbing-simispor-gr             Σύμη, Άι Γιώργης Δυσαλωτός Πρόσβαση: Η Σύμη είναι ένα νησί που ανήκει στα Δωδεκάννησα, κοντά στη Ρόδο. Μπορούμε να πάμε είτε κατ ευθείαν με πλοίο είτε με πλοίο ή αεροπλάνο μέσω Ρόδου ή μέσω Κω. Συνδέεται με πλοίο με την Κάλυμνο. Η παραλία του Άη Γιώργη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα.